Учасники ринку очікують зростання цін на селітру

Хоча офіційна рекомендована ціна на селітру від «Остхему» і залишилась на рівні 18,5 тис. грн/т, СРТ, а на вапняково-аміачну селітру — 15 тис. грн/т, СРТ, зупинка продажів добрив компанією створює нервову ситуацію та ажіотаж на ринку.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com

«Хоч ситуація з відвантаженням і покращилась після запуску «Рівнеазоту», однак черги на заводах розтягнулись на вересень і вже зявляються ризики, що товари не зможуть бути відвантажені в заплановані терміни. Товари відвантажуються тільки по старих контрактах. Як наслідок, деякі торгові компанії підіймають ціни на товари з швидкою доставкою вище рівня 19 тис. грн/т, СРТ», — йдеться у звіті.

Більшість учасників ринку очікують підвищення цін «Остхемом» після відновлення продажів. Імпортери були не досить активними.

Читайте також: Подальший ріст цін на українську селітру може «вбити» попит — аналітики

По-перше, товарів у постачальників було небагато протягом всього літа, по-друге, ціни від деяких з них були надто високими навіть для зростаючого українського ринку. Тим не менш, імпорт продовжує заходити і імпортери на тлі поточного ажіотажу також підняли ціни.

  1. Вартість польської селітри доходила до 19,9 тис. грн/т, СРТ. Saletrosan 30 по 16,7 тис. грн/т, FCA кордон.
  2. Болгарська селітра пропонувалась по 18,5-18,9 тис. грн/т, FCA порт.
  3. Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра пропонуються по 19-19,5 тис. грн/т та 17,1 грн/т, FCA/EXW.

Аналітики прогнозують стабільність цін з можливим підвищенням. Крім того, можливі перебої з продажами українського товару на тлі невеликих імпортних об’ємів можуть викликати спроби підняття цін. Однак, спад ажіотажу сприятиме стабілізації цін.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus