В Одеському порту залишається 40 цивільних суден — Гуменюк

На початку повномасштабного вторгнення, коли росія оголосила північно-західну частину Чорного моря місцем проведення контрретористичної операції, хоча «інших терористів, крім росії, там не було», близько 100 суден були заведені в українські порти.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, пише Укрінформ.

«Коли розпочав функціонування «зерновий коридор», відповідні судна, які могли бути завантажені збіжжям і вийти, вони дійсно працювали в рамках цього зернового коридору, але близько 40 суден ще залишається в порту Одеси. Ще є певні залишки суден в Чорноморському і Південному з тих, які заходили. Але треба усвідомлювати, що судна різної кваліфікації призначені для перевезення в тому числі і пально-мастильних матеріалів, і це додаткова небезпека у випадку прямування таким маршрутом», — сказала Гуменюк.

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати прохід судна Joseph Schulte поодиноким випадком, вона зазначила, що функціонування такого коридору для інших суден цілком можливе.

Читайте також: Успішне проходження судна з Одеси новим маршрутом може вплинути на світові ціни на зерно — аналітики

«Це досить специфічна історія, але загальне функціонування такого коридору цілком можливе. Саме так функціонували зернові коридори, але був дуже суттєвий нюанс — гарантії ООН і Туреччини, які були долучені до цих угод. І не тільки Сили оборони України забезпечували безпекову складову, а саме наявність цих гарантій стримувала ворога дуже суттєво», — додала Гуменюк.

За її словами, налаштування такого гуманітарного коридору для відновлення навігації в акваторії Чорного моря — це надзвичайний прорив. Вона висловила сподівання, що інші судна також зможуть безпечно вийти з портів України.

Нагадаємо, 16 серпня перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Великої Одеси.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus