Україна має переорієнтовуватися на переробку й експорт готової продукції — Свириденко

Українська економіка повинна переорієнтовуватися на переробку та експорт готової продукції замість сировини.

Про це заявила перша віцепрем'єрка — міністерка економіки Юлія Свириденко в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише Укрінформ.

«Новою економічною ідеологією має бути переробка, тому що ми маємо бути країною, яка не експортує сировину, а експортує готову продукцію, яка у вартості є дорожчою», — сказала Свириденко.

Вона зазначила, що держава має допомагати підвищувати спроможність українських підприємців, у тому числі у питанні доступу до фінансів та шукати нові ринки збуту.

Для вирішення проблеми доступу до фінансів є програма кредитів 5-7-9. Також є грантова програма підтримки для мікропідприємців, куди можна подати заявку через «Дію» і отримати до $6,5 тис. на започаткування власної справи. До кінця року держава розраховує опрацювати загалом 10 тис. заявок на отримання таких грантів для мікропідприємців, наразі вже є 6 тисяч позитивних кейсів.

Читайте також: На Одещині планують будівництво агротехнопарку, який спеціалізуватиметься на переробці

«У нас був надзвичайно складний минулий рік, падіння економіки було близько 30% — 29,6%. Ми бачимо, що цей рік нам дає сподівання, що повернемося до тренду зростання мінімального — до 3%», — додала Свириденко.

Нагадаємо, держава фінансуватиме створення та розвиток переробних підприємств на деокупованих територіях.

Виконано за допомогоюDisqus