Фермер з Харківщини досі не може зібрати врожай 2022 року

Близько року господарства ФГ «ЛАННДАР» та ФГ «Колос» в Харківській області деокуповані, однак повноцінно працювати не можуть. Восени вдалось зібрати лише малу частину врожаю соняшнику. Кукурудза на зерно також залишилась в полі.

Про це розповів герой проєкту «Аграрне Відродження» Олексій Беседін в матеріалі «Урожай 2022 року ще стоїть у полі — проєкт «Аграрне відродження» про життя після деокупації» на Kurkul.com.

Засіяли цьогоріч всього 600 га, але вже сьогодні фермер бачить, що частину врожаю не зможе зібрати. Решта територій — засмічено. Туди фермер не має доступу, хоча не проти їх засівати.

«На рахунок мін поки не знаю, оскільки ми елементарно не можемо дістатись до тих полів. Вони стоять ще з торішнім врожаєм. Виходить, ці території близько до лінії розмежування і туди доступу немає. Люди також не ризикнуть туди поїхати. Це дуже велика проблема для господарства», — розповів Беседін.

Гуманітарне розмінування на території господарств фермера не проходить, оскільки воно передбачене на території поза 20 км від лінії фронту, в той час, коли с. Курилівка за 15 км від бойових дій. 

«Робимо власну протимінну машину. Для цього їздили до людей, подивились, як у них це працює, і тепер наші інженери мудрують. Ми розуміємо, що треба сіяти і попереду трактора доведеться пускати машину-розмінувальник. На своїх полях ми знаходили різні залишки снарядів, міни. Завжди викликали спеціалістів з ДСНС. Вони доволі швидко реагують. Але все побачити неможливо, тому потрібні дієвіші методи», — пояснив фермер.

Також Олексій зазначає, що є велика проблема з кадрами. Населений пункт знаходиться фактично у «сірій» зоні. Через високі ризики люди не хочуть сюди повертатись. От, наприклад, бухгалтерка фермера на даний час знаходиться в Харкові. І доводиться ледь не щонеділі туди відвозити документи, щоб вчасно занести їх у систему.

«Постачання пального, ще більш-менш вистачає. Наші партнери, з якими ми працювали до війни, погоджуються возити. Як далі буде — не знаю. А щодо добрив, насіння — то це велика проблема. Фактично цього року посіялись завдяки допомозі The Howard G. Buffett Foundation та компанії LNZ Group», — розповідає він.

Читайте також: Фермер з Харківщини втратив більше половини поголівʼя корів через війну

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus