Єврокомісар підтримав продовження заборони на імпорт українського зерна та субсидії на транзит

Єврокомісія розглядає надання Україні субсидій для транзиту зерна до дальніх європейських портів.

Про це заявив профільний єврокомісар із аграрної політики Януш Войцеховський, пише «Радіо Свобода».

«Це було б дуже хорошим рішенням для вирішення проблеми, яка є дуже складною. В нас є лише три варіанти. Один із них — заблокувати український імпорт. Неприйнятно, тому що тільки Росія буде щаслива від такого. Другий — повна відкритість ринку для України. Це драма для фермерів із «прифронтових» країн. Третій варіант — підтримати український експорт, український транзит і продовжити цю регіональну заборону для п’яти країн-членів до кінця року», — сказав Войцеховський.

Він додав, що саме третій варіант вважає «оптимальним компромісним рішенням». 

За його словами, перевезення однієї тонни зерна коштуватиме від 20 до 40 євро. 

«Можу сказати, що статистично 30 євро за тонну, тобто витрати 600 млн євро можуть допомогти експортувати 20 млн тонн українського зерна (…). Звичайно, сума велика, але нам потрібно вирішити цю проблему, найскладнішу для України», — пояснив Войцеховський.

Суму у розмірі 600 млн євро пропонується надати на рік.

Читайте також: Цей крок порушить Угоду про асоціацію Україна-ЄС, — Кулеба про заборону на імпорт українського зерна

Свою пропозицію продовжити заборону на імпорт українського зерна до пʼяти європейських країн до кінця року й фінансово допомогти Україні покрити логістичні витрати на транзит зерна, Войцеховський представив Єврокомісії, вона на стадії обговорення. 

«Це також обговорюється на платформі: Європейська комісія, Україна та п’ять держав-членів. Держави-члени підтримують цю пропозицію. Україна схвалює одну частину пропозиції, яка стосується підтримки транзиту, а не подовження тимчасової заборони на імпорт до п'яти держав-членів. Але я вважаю, що це найкраще компромісне рішення», — додав Войцеховський.

Нагадаємо, Європейська комісія послабила обмеження на імпорт українських агротоварів до п'яти європейських країн та пообіцяла поступово їх скасувати.

Виконано за допомогоюDisqus