Єврокомісія розгляне пропозиції Войцеховського в питанні імпорту українського зерна

Колегія Європейської Комісії планує розглянути 6 вересня пропозиції єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського щодо розв'язання проблеми імпорту українського зерна до пʼяти сусідніх країн.

Про це напередодні заявив єврокомісар, пише Укрінформ.

«Імпорт зерна з України є дуже чутливим питанням. Завтра ми будемо обговорювати це під час зустрічі колегії Єврокомісії. Ви знаєте, що моя позиція є чіткою: ми маємо підтримати Україну, перш за все — транзит зерна з України до більшої кількості морських портів… Водночас, якщо заборона на такий імпорт до п’яти «прифронтових» держав не буде продовжена, ми можемо очікувати на нову масштабну кризу у цих прикордонних країнах», — сказав Войцеховський.

Він зауважив, що від низьких цін на зерно, що є наслідком російської блокади українських портів, страждає й сама Україна. Пропозиція надати Україні компенсації вартості транзиту допоможе підтримати конкурентоспроможність українського зернового експорту та повернутися на традиційні ринки.

«Транзит є надто коштовним для українських компаній, щоб експортувати зерно та бути конкурентними на інших ринках. Тому я запропонував фінансово підтримати Україну, шляхом компенсації вартості транзиту. Ми обговорювали це на колегії», —зазначив Войцеховський.

Єврокомісар підкреслив, що пропозиція продовжити тимчасову заборону на український аграрний експорт до п’яти країн до кінця року та надати Україні компенсацію витрат за транзит, поки що є його особистою позицією, яку він представить Єврокомісії.

Єврокомісар підтримав продовження заборони на імпорт українського зерна та субсидії на транзит

Читати також

Крім цього, колегія вислухає оновлену інформацію від технічної місії, яка щойно відвідала Румунію, для вивчення можливості збільшення пропускної спроможності її портів. Саме Румунія, за словами Войцеховського, наразі залишається головною транзитною країною для українського зерна.

За його словами, наразі український експорт на ринок ЄС складає 28 мільярдів євро, з цього обсягу майже половина — 13 млрд євро, — припадає на сільськогосподарські продукти. За минулий рік обсяг цього українського аграрного експорту до ЄС зріс на 6 млрд євро, 5 з яких припали саме на п’ять прикордонних з Україною держав, що спричинило шок для їхніх ринків.

Міністр сільського господарства, рибальства та продовольства головуючої в ЄС Іспанії Луїс Планас повідомив, що питання зернового імпорту з України буде розглянуто міністрами під час формальної зустрічі Ради ЄС у другій декаді вересня.

Нагадаємо, Європейська комісія послабила обмеження на імпорт українських агротоварів до п'яти європейських країн та пообіцяла поступово їх скасувати.

Виконано за допомогоюDisqus