Словаччина готова відновити імпорт зерна з України після вивчення умов ліцензування, запропонованих Києвом

Після випробування системи гарантій контролю експорту зернових з України до пʼяти європейських країн Словаччина буде готова відновити імпорт українських агротоварів.

Про це повідомив у понеділок перед вечірнім засіданням аграрних міністрів ЄС у Брюсселі міністр сільського господарства і сільського господарства Словаччини Йозеф Біреш, пише Інтерфакс-Україна.

«Україна сьогодні зробила сюрприз у вигляді деяких гарантій контролю над імпортом зерна на основі ліцензій. Думаю, це (презентацію намірів про запровадження Україною контролю імпорту — прим. ред.) потрібно було надіслати завчасно. Європейська Комісія повинна була зробити якийсь перехідний період, щоб ми могли протестувати цю систему, перевірити, чи ефективна вона і чи є гарантією попередження безконтрольності імпорту», — сказав словацький міністр.

За його інформацією, Словаччина продовжить односторонню заборону на імпорт українського зерна доти, доки не буде оцінено систему гарантій з боку України. Міністерство сільського господарства Словаччини також почне вивчення дії українських гарантій на національному рівні у взаємодії з фінансовим управлінням і митницею.

«Ми підготуємо всю логістику до перевірки. На це піде, можливо, місяць, можливо, два місяці, адже навіть там умови якогось взаємного підтвердження та ухвалення рішень варіюються від п'яти днів до місяця. Це означає, що кожен імпортер, який отримає ліцензію від української сторони, має отримати підтвердження від словацької сторони», — сказав Біреш.

За його інформацією, переговори коаліції п'яти країн — Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії щодо заборони імпорту українських агротоварів тривають.

«Раніше коаліція сповідувала принцип єдності. Болгарія відступила від нього першою. І Румунія не вжила відповідних заходів», — сказав словацький міністр.

Він зазначив, що Словаччина була здивована розширенням списку заборонених до імпорту українських агротоварів з боку Угорщини.

Читайте також: Україна починає судовий процес проти трьох країн, які не підтримали рішення ЄК щодо імпорту зерна — Качка

Коментуючи поданий Україною позов до Світової організації торгівлі, словацький міністр висловив здивування швидкістю дій України.

«Зізнаюся, позов мене здивував і особливо швидкість процедури. Але ми не змінимо свою позицію на цей час, якщо не буде гарантій. Ми також можемо повідомити СОТ про наші причини і наші побоювання», — додав Біреш.

Нагадаємо, уряд Словаччини в п’ятницю, 15 вересня, після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт українського зерна, оголосив про запровадження аналогічних обмежень на національному рівні.

Виконано за допомогоюDisqus