Києву не вдасться довести в СОТ збиток від односторонніх заборон країн ЄС на імпорт зерна — Войцеховський

Єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський здивований поданням Україною скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Словаччину та Угорщину, після того, як ці країни ввели односторонню заборону на імпорт українського зерна.

Про це він заявив на пресконференції в Брюсселі після засідання Ради ЄС із сільського господарства, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Войцеховський вважає, що Києву не вдасться довести збиток і що рішення можна знайти шляхом діалогу.

«Я дуже сподіваюся, що ми вирішимо ці питання шляхом діалогу і взаємної згоди. Проаналізувавши всі технічні аспекти того, що пропонує Україна, я, як і раніше, налаштований оптимістично і все ще сподіваюся на цей діалог», — сказав єврокомісар.

Войцеховський додав, що скарга з боку України до СОТ перешкоджає цьому діалогу, але він вірить у такий шлях вирішення конфлікту, який виник.

Читайте також: Україна починає судовий процес проти трьох країн, які не підтримали рішення ЄК щодо імпорту зерна — Качка

На його думку, буде дуже легко довести, що Україна не постраждала з погляду обсягів експорту, а за час дії заборони від початку травня до середини вересня цього року змогла наростити транзит через чотири прикордонні країни.

«З травня 2022 року по квітень 2023-го, коли ще ніякої заборони не запроваджували, було констатовано, що 34,8 млн тонн, тобто 2,9 млн тонн на місяць, експортувалося наземними коридорами (...). Заборона була введена в травні 2023 року. За три місяці вивезено 9,6 млн тонн, тобто Україною експортувалося 3,2 млн на місяць, незважаючи на заборону для п'яти країн», — додав Войцеховський.

Нагадаємо, після випробування системи гарантій контролю експорту зернових з України до пʼяти європейських країн Словаччина буде готова відновити імпорт українських агротоварів.

Виконано за допомогоюDisqus