Український транзит через Польщу знизився у 2023 році втричі — єврокомісар

Обсяги перевезень з України через Польщу цьогоріч зменшилися втричі у порівнянні з минулим роком.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками переговорів з віцепрем'єр-міністром з відновлення України — міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим заявила єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян, пише Укрінформ.

«Маю сказати: все ще існують невикористані спроможності на інших (напрямках) «коридорів солідарності», наприклад, у Польщі. Ми сподіваємося, що з підвищенням у використанні цих спроможностей, як це було принаймні на початку, — тому, що ми бачили зниження пізніше, — ми зможемо збільшити цифри до 4 мільйонів тонн (на місяць — прим. ред.)», — зазначила єврокомісар.

Вона зауважила, що нині 60% всіх перевезень української сільськогосподарської продукції припадають на Румунію, оскільки використання її дунайських портів та порту Констанці є найбільш «природним» та вигідним.

Читайте також: Польський порт почав приймати інтермодальні поїзди з українською агропродукцією

«У випадку із Польщею: якщо ви подивитеся на цифри, як обсяг перевезення товарів цього року змінився у порівнянні з минулим роком, ви побачите, що він втричі менший. Це означає, що спроможності існують, але вони не повністю використовуються у цей момент. З різних причин, які ми не хотіли б коментувати. Але ми бачимо, що спроможності присутні», — додала Адіна Велян.

Нагадаємо, в Польщі відкрили вантажний термінал, який полегшить логістику українського зерна на захід.

Виконано за допомогоюDisqus