Експорт українського соняшнику у вересні вдвічі перевищив серпневий показник

У вересні 2023 експорт соняшнику з України становив трохи більше 12 тис. т, що удвічі перевищило серпневий обсяг. Однак цей показник поступається обсягу вересня минулого року на 93%.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

Основні обсяги відвантаження були у напрямку Молдови (близько 41%) та Туреччини (31%) і лише 4% — до Болгарії.

Минулого року у вересні Болгарія була одним з основних імпортерів українського соняшнику — в даному напрямку було експортовано близько 74 тис. т.

Інфографіка АПК-Інформ

Однак після скасування Єврокомісією обмежень на імпорт до пʼяти європейських країн пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку, Болгарія заборонила імпорт соняшнику з України до кінця листопада 2023 року.

Читайте також: Відновлення Болгарією імпорту українського соняшника створить конкуренцію і це зупинить падіння цін — думка

«У той же час пожвавлення на українському експортному ринку даної олійної в деякій мірі підтримало ціни всередині країни, які вже почали відновлюватися після суттєвого зниження на початку нового сезону. Однак основними покупцями соняшнику в Україні все ж залишаються внутрішні переробні підприємства», — зауважує аналітик олійних ринків агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

Так, експортно-орієнтовані компанії створюють додаткову конкуренцію на ринку, але це більш характерно для південних та західних областей.

Як повідомлялося раніше, в цьому сезоні аналітики вперше за всю історію галузі зіткнулися з ситуацією, коли не побачили маржі для виробників олійної сировини.

Виконано за допомогоюDisqus