Україні необхідно буде експортувати 75% цьогорічного врожаю — Шмигаль

Для внутрішніх потреб Україні достатньо близько 25% зібраного цьогоріч врожаю зерна, а решту треба експортувати.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Уряду, пише «Інтерфакс-Україна».

«На нашому західному кордоні вже нині слід будувати мости, а не зводити стіни. Це насамперед стосується українського аграрного експорту. Нам потрібні широкі транзитні шляхи для експорту продовольства. Це важливо для стійкості нашої економіки. Це важливо для світу, адже це глобальна продовольча безпека», — сказав Шмигаль.

За його словами, Міністерство аграрної політики прогнозує врожай цього року на рівні понад 79 млн т, що на 10% більше, ніж було торік.

Читайте також: Шалений експорт: Як везти через Угорщину в умовах імпортного бану і не натрапити на штрафи

«Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки. Для внутрішніх потреб нам достатньо близько 25% зібраного зерна, решту потрібно експортувати. Тому що це ресурси для фермерів, це валютна виручка для держави, це продовольство для голодуючих країн», — додав премʼєр-міністр.

Нагадаємо, експерти USDA збільшили прогноз врожаю пшениці в Україні в 2023/24 МР до 22,5 млн т (21 млн т в минулому звіті). Оцінку експорту підвищили на 0,5 млн т до 11 млн т. Прогноз кінцевих запасів аналітики знизили на 0,02 млн т до 4,11 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus