Дотримання сівозмін істотно обмежує чисельність ґрунтовоживучих шкідників в посівах озимого ріпака — експерт

Восени посівам озимого ріпаку значної шкоди завдає широкий спектр шкідників. Заселення фітофагами посівів цілком залежить від агрокліматичних умов.

Про це Kurkul.com розповів менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group Юрій Баранчук.

До основних завдань у цей період можна віднести формування оптимальної густоти та забезпечення зимостійкості рослин ріпаку. На ці показники безпосередньо мають вплив шкідники які заселяють посіви. Так зрідженість сходів озимого ріпаку можуть спричинити багатоїдні шкідники, личинки (дротяники) смугастого і темного ковалика, особливо у посівах ріпаку, де попередником були багаторічні трави та забур’янені посіви. 

Читайте також: Експерт назвав чотири негативні сценарії перезимівлі ріпаку

«Для захисту посівів ріпаку озимого від ґрунтовоживучих шкідників необхідно дотримуватись сівозмін, що істотно обмежує чисельність цих шкідників. Провести глибоку оранку, що дасть можливість пошкодити шкідників, що знаходяться в ґрунті. Знищити бур’яни, з метою позбавлення їх кормової бази. Після збирання зернового попередника відразу провести лущення стерні, якщо поле після багаторічних трав або забур’янене, то провести лущення у два-три сліди на глибину 8-10 см. Сіяти в оптимальні строки насінням обробленим системними інсектицидами», — пояснив фахівець.

Як зазначили в LNZ Group, ефективно проконтролювати ґрунтових шкідників за допомогою доробки насіння можна використовуючи препарати від бренду DEFENDA такі як Метакса (тіаметоксам, 350 г/л) 4 л/т та Латіна (клотіанідин, 600 г/л) 7-10 л/т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus