На посівах соняшника в центральних та південних областях розповсюджуються шкідники

Високі температури у деяких регіонах України сприяли поширенню шкідників сільгоспкультур. Фахівці радять моніторити посіви і в разі виявлення загрози оперативно вживати заходів. Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Через високі температури — 25 °С і вище, які ми спостерігали на полях України, особливо центральної частини і півдня протягом останніх 2 тижнів, — відбулось масове заселення посівів павутинним кліщем і трипсом. Тому варто негайно провести огляди полів, аби вчасно провести необхідні технологічні заходи й убезпечити рослини від цих шкідників для збереження врожаю», — наголосив експерт.

Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group, зазначив, що в центральних областях подекуди на посівах соняшнику можна вже побачити візуальні ознаки присутності як павутинного кліща, так і трипсів.

«Під час моніторингу посівів подекуди можна спостерігати жовтуваті плями на листках. Якщо перевернути їх, то на зворотному боці бачимо ослизнення. За більш детального огляду можна помітити, що це пошкодження, які завдають трипси та кліщі», — каже фахівець.

За його словами, в цей період можна вже помітити як дорослих особин кліщів, так і відкладені яйця.

Для контролю чисельності трипса в лінійці інсектицидів бренду DEFENDA є препарати Бомбардир Дуо (Імідаклоприд, 300 г/л + лямбда-цигалотрин, 100 г/л), Октант Турбо (тіаметоксам, 141 г/л + лямбда-цигалотрин, 106 г/л), Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Для контролю кліща — препарат Миральд (фенпіроксимат, 50 г/л). Також проти обох видів шкідників ефективний препарат Простаф (емамектину бензоат 100 г/кг).

Читайте також: Фахівець порадив, як обрати систему живлення сої

Він додав, що обов'язково для підвищення ефективності контролю згаданих шкідників до бакової суміші слід додавати прилипач Супер Мачо.

Виконано за допомогоюDisqus