У НІБУЛОН розповіли, за рахунок чого можна розширити експортний потенціал України

Експортний потенціал України може бути розширений за рахунок вирішення питання дефіциту флоту на Дунаї шляхом евакуації його з Миколаєва та розширення кранового господарства для завантаження зерна.

Про це розповів під час зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським та Федеральним міністром продовольства та сільського господарства Федеративної Республіки Німеччини Джемом Оздеміром директор із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу» Михайло Різак.

Як повідомили в компанії, гості завітали до філії «НІБУЛОНу» в межах візиту до українських портів на р. Дунай — Рені та Ізмаїл.  Метою візиту, зокрема, було зрозуміти нагальні потреби регіону у зміцненні інфраструктури експорту, що дасть змогу підтримати економіку України та доставити на світові ринки вкрай потрібне зерно.

Михайло Різак ознайомив делегацію з роботою підприємства та зауважив, що завдяки сприянню міжнародних партнерів та, зокрема, Німеччини Україні вже вдалося збільшити експорт альтернативними маршрутами з 44 тис. т на початку війни до майже 2 млн т за результатами вересня.

Водночас Михайло Різак зауважив, що експортний потенціал України може бути розширений за рахунок вирішення питання дефіциту флоту на Дунаї шляхом евакуації його з Миколаєва, розширення кранового господарства для завантаження зерна, збільшення перевезень зерна через Білгород-Дністровський міст.  

Це потребує спільних зусиль української влади, бізнесу та міжнародної спільноти у вирішенні таких питань, як досягнення політичних домовленостей з евакуації флоту або запуск механізму компенсації шкоди цивільним суднам при евакуації з Миколаєва, що є більш реальним. Надання допомоги, фінансування техніки та іншої матеріально-технічної бази як з обробки землі, так і перевалки зерна, а також надання банківських гарантій українському бізнесу для отримання фінансування.

«Ми вдячні Німеччині й пану Оздеміру за увагу до нашого підприємства та реальну допомогу. Саме завдяки залученню німецького уряду «НІБУЛОН» отримав грант у €4,8 млн на закупівлю обладнання для розмінування, що дозволить нам не тільки повернути в економіку власний земельний банк, але й надавати послуги з розмінування всім охочим агровиробникам і громадам. Кожен гектар українського чорнозему — це 8 т якісних зернових або олійних, які можуть задовольнити потреби нужденних країн», — сказав Михайло Різак.

Наприкінці зустрічі учасники делегації ознайомилися з роботою лабораторії «НІБУЛОНу». В її межах проводиться повний комплекс випробувань якості сільськогосподарської продукції та надання необхідної документації відповідно до законодавства України та країн — торговельних партнерів.

Нагадаємо, нещодавно «НІБУЛОН» отримав першу з чотирьох найсучасніших механічних платформ розмінування GCS-200 від швейцарської компанії Global Clearance Solutions.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus