У порт Риги прибув перший контейнерний поїзд з українською агропродукцією

54 контейнери з українським ріпаком доставили залізницею до Ризького порту
Джерело фото: Латвійська залізниця

До Ризького порту вперше залізницею доставили 1423 т ріпаку у 54 контейнерах з України. Контейнери прибули через Кануаський інтермодальний залізничний термінал.

Про це повідомляє Латвійська залізниця.

У повідомленні вказано, що минулого тижня на «Ризькому універсальному терміналі» (Rīgas Universālais Termināls) було прийнято та розвантажено перший тестовий потяг з українською агропродукцією.

«Контейнери з України були відправлені 25 вересня, а 8 жовтня їх перевантажили в Каунасі на платформи SIA LDZ CARGO. Вже 11 жовтня платформи доставили до Ризького порту, де їх розвантажили у склади. Залізничні перевезення були організовані SIA LDZ CARGO у співпраці з LTG Cargo Ukraina, в рамках договору про співпрацю, укладеного в листопаді 2022 року», — говориться у повідомленні.

За інформацією керівника Ризького вільного порту Ансіса Зельтіньша, з початку війни термінали Ризького порту активно перевозили українську зернову продукцію. Її доставляли в порт автотранспортом, який «не можна порівняти із залізничним транспортом з точки зору ефективності та обсягу вантажоперевезень».

«Кілька терміналів у Ризькому порту за технологічними та інфраструктурними можливостями будуть повністю готовими до прийому та ефективної обробки контейнерних поїздів з українською зерновою продукцією. Ми сподіваємося, що ця перша перевірка всього логістичного ланцюга виявиться успішною, і відтепер ми регулярно прийматимемо поїзди з українським зерном у Ризькому порту», — сказав Ансіс Зельтіньша.

Приймання агропродукції в контейнерах є новим досвідом для терміналів Ризького порту.

Керівник відділу оптових складів компанії РУТ Едгарс Рудзітіс повідомив, що термінал готовий до прийому зернових контейнерних поїздів з України. Для цього є необхідні технології для обробки контейнерів, склади і відповідна інфраструктура для навального зберігання і навантаження вантажів.

Незважаючи на новий вид перевалки і складнощі, всі роботи були виконані в найкоротші терміни. Можливості терміналу також дали змогу перевізнику виконати свою головну вимогу — швидко звільнити залізничні платформи, щоб їх можна було використати для нових відправок, розповів він.

У свою чергу голова правління VAS Latvijas dzelzceļš Рінальдс Плявнієкс повідомив, що доставлений в контейнерах український ріпак — перший вантаж з України, який було перевезено через інфраструктуру компанії.

«Ми неодноразово підтверджували, що потужності латвійської залізничної інфраструктури та SIA LDZ CARGO дають нам змогу перевозити й обробляти великі обсяги вантажів, зокрема, зернових з України. Відповідно до ситуації, що склалася, ми плануємо і далі розвивати вантажні транспортні рішення, щоб вантажоперевезення зерна та інших продуктів між Україною і Латвією могли здійснюватися регулярно», — сказав Рінальдс Плявнієкс.

Нагадаємо, уряд Польщі підписав угоду з балтійським портом Гданськ про будівництво зернового терміналу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus