Стан посівів озимих культур після жовтневих дощів покращився — НААН

В другій декаді жовтня опади дещо збільшили запаси продуктивної вологи у 0-10 см шарі грунту, що найімовірніше позитивно вплине на проростання та розвиток рослин озимих культур на вже засіяних площах. Стан посівів озимих культур після випадання дощів покращився.

Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні (за інформацією НААН).

«Разом з тим від недостатнього вологозабезпечення найбільше страждають ті посіви, де насіння висівалося на глибину від 8 до 10 см. Саме на таких полях в окремих господарствах відмічається недружність появи сходів, значна кількість різновікових рослин, а густота посіву становить близько 70% від запланованої. У подальшому бездощова погода може негативно позначитися на загальному стані рослин, на розвитку надземної частини і кореневої системи, що вплине на їх зимостійкість та продуктивність», — йдеться у звіті.

Читайте також: Умови для початкового розвитку озимини на вже засіяних площах складалися критичні — Укргідрометцентр

Проведене науковцями НААН обстеження посівів озимих зернових культур показало, що сходи отримано незалежно від попередників, за всіх рекомендованих строків сівби. Так, за сівби у ранні (5-10 вересня) та оптимальні (15-25 вересня) строки рослини пшениці озимої по чорному пару та після непарових попередників сформували 3 листки. За сівби у допустимо пізні і пізні строки (1-10 жовтня) рослини пшениці озимої, утворили сходи висотою 10-12 см та налічують 1-2 листки. Загальний стан посівів добрий та задовільний.

Нагадаємо, в другій декаді вересня в Україні спостерігався тривалий дефіцит опадів — у середньому 30-40 днів на більшості території ефективних опадів майже не було, або ж їх кількість була недостатньою для формування необхідного рівня зволоження ґрунту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus