Європейські фермери занепокоєні зростаючим імпортом продуктів птахівництва з України

Птахівництво Євросоюзу занепокоєне загостренням проблеми імпорту м'яса птиці та яєць з України. На засіданні робочої групи фермерського обʼєднання Copa-Cogeca польська делегація зазначила, що ціни на бройлерів починають падати через збільшення виробництва восени та імпорту з України. Проблема полягає в стабільно високих витратах виробництва.

Про це пише видання Farmer.pl.

У серпні 2023 року Польща отримала статус країни, вільної від пташиного грипу. У жовтні 2023 року цей статус було втрачено. Цього року через ВГП у Польщі було забито понад 1 мільйон птиці.

Читайте також: Польща зацікавлена в поставках сої з України — Асоціація Польська соя

Загальний імпорт яєць до ЄС склав: 29 451 тонн, +140%. порівняно з відповідним періодом минулого року та на 755% більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року (до лібералізації торгівлі).

«Учасники Copa та Cogeca підкреслили, що добре розуміють важливість підтримки українських колег-аграріїв і не виступають проти майбутньої інтеграції України в ЄС. Однак, враховуючи стрімке та безперервне зростання експорту, слід запровадити поріг імпорту, який призведе до автоматичного запуску захисних заходів», — пише видання.

Учасники зустрічі запропонували захисні заходи для будь-якого сільськогосподарського товару, щойно імпорт з України в певному кварталі перевищить середній квартальний показник імпорту 2022 р. Будь-яка продукція, імпортована вище середнього квартального рівня, повинна автоматично підлягати транзиту лише за межі ЄС, ввжають фермери.

Нагадаємо, українські виробники мʼяса птиці зможуть експортувати продукцію до Кувейту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus