Експерт розповів про актуальні загрози для озимих культур

На Дніпропетровщині ще немає дружніх сходів пшениці. Є побоювання що, пшениця вийде разом із падалицею соняшника чи ріпаку, або з бур'янами.

Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, у блозі «Бакові суміші: правила змішування, сумісність діючих речовин, мікродобрив та регуляторів росту» на SuperAgronom.com.

«Зараз відбувається стабілізація плюсових температур. Якщо підуть дощі, можливо, доведеться боротися з бур’янами восени. Серед інших ризиків — спалах хлібної жужелиці, бо багато пшениці в області посіяно по пшениці», — каже фахівець.

За такого сценарію Сергій Корнюшенко рекомендує мати в запасі гербіциди, фосфорорганічні інсектициди, які справляються зі шкідниками за пізнього прояву — хлорпірифос та альфа-циперметрин, якими можна працювати за температури 7°С. Для багатьох інших діючих речовин треба 12-15°С, які не завжди бувають пізно восени. 

Через те, що інсектициди фосфорорганічні, в бакових сумішах їх внести не вийде. 

Перший об’єкт на озимій пшениці, з яким необхідно боротися — зимуючі бур'яни. Обробки проти хвороб як борошниста роса і септоріоз проводити, зважаючи на сніговий покрив. 

Дотримання сівозмін істотно обмежує чисельність ґрунтовоживучих шкідників в посівах озимого ріпака — експерт

Читати також

На озимому ріпаку головний об’єкт після відновлення вегетації — хрестоцвіті блішки, гусениці листогризучих шкідників. З хвороб пероноспороз, борошниста роса і септоріоз.

В практиці Сергія Корнюшенка в бакових сумішах на озимій пшениці двічі застосовували гербіцид, фунгіцид, інсектицид і мікродобриво, у фазі кущіння і по прапорцевому листку перед виходом колосу. Гербіцид по прапорцевому листу, зокрема, довелося додати через появу падалиці соняшника після дощу, інсектицид проти клопа шкідливої черепашки.

Тобто, для першого застосування бакова суміш складалася з: гербіциду Примус, 0,4 л/га, фунгіцидів Абсолют (карбендазим) і Парацельс (флутріафол), інсектицид Октант (тіаметоксам) та мікродобриво DEFENDA Мікро, яким стимулювали роботу кореневої системи. Для другої обробки застосовували гербіциди Шериф (трибенурон-метил) і Аксакал (флорасулам), фунгіцид Дот, інсектицид Октант Турбо (тіаметоксам, лямбда-цигалотрин) і мікродобриво DEFENDA Мікро, щоб стимулювати роботу листового апарату.

Приклад бакової суміші для захисту озимого ріпаку: Октант Турбо (тіаметоксам + лямда цигалотрин), Спліт Дуо (дифеноконазол + азоксистробін), Харума (хізалофоп-П-етил).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus