Обсяги залізничних перевезень зернових до портів зросли в 3,2 рази

Обсяги експортних перевезень залізничним транспортом зернових вантажів у жовтні 2023 року склав 1730,6 тис. т, що на 61% більше, ніж у вересні.

Про це повідомляють аналітики Spike Brokers.

В напрямку портів обсяг перевезень зернових склав 982,6 тис. т, що в 3,2 рази більше, ніж у вересні 2023 року, та у напрямку західних прикордонних переходів 748 тис. т, що на 2,6% менше, ніж у вересні. 

«Зменшення відвантажень в напрямку західних кордонів має спричинити зниження ставок європейської залізниці. Гравці в очікуванні», — зазначають аналітики.

Ставки перевезення залізничним транспортом по Україні збільшилися на 10-15$ за тонну. Раптова активність експортерів у відвантаженнях в напрямку морських портів та відсутність можливості фіксації ставок залізничного перевезення на майбутні періоди створили надмірний ажіотаж в споті на залізничні перевезення та підняття ставок за цим напрямком, зауважують в Spike Brokers.

Читайте також: Українські перевізники перенаправляють вантажі на Угорщину та Словаччину через блокування кордону з Польщею

Ринкові ставки транспортування залізницею:

  • Харківська обл. — Дунайські порти України — 40-48$,
  • Львівська обл. — кордон Польщі — 15-35$,
  • Львівська обл. — кордон Угорщини — 20-30$,
  • Львівська обл. — кордон Румунії — 20-38$,
  • Львівська обл. — Одеса, Україна — 30-34$,
  • Рівненська обл. — кордон Польщі — 21-27$,
  • Рівненська обл. — Одеса, Україна — 32-37$ .

Нагадаємо, для експорту соняшникової олії та сої до 5 країн ЄС тепер також потрібні ліцензії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus