Тваринництво під час війни залишається більш прибутковим, ніж рослинництво — дослідження

Українські виробники тваринницької продукції змогли отримати вигоду від нижчих цін на корми (зерно та олійний шрот) та експорту до ЄС.

Про це йдеться у дослідженні «Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва» Світового банку та УКАБ.

Вищі логістичні витрати на експорт відіграють меншу роль для продукції тваринництва з високою доданою вартістю, ніж для продукції рослинництва.

«Молочна галузь втратила близько 15% виробництва та 25% внутрішнього ринку після повномасштабного вторгнення росії. Можливість експортувати молочну продукцію до ЄС вберегла молочні ферми від падіння з великими збитками», — йдеться в дослідженні.

Під час війни було зруйновано багато великих господарств. Деякі великі ферми розташовані на окупованій території, тому втрати поголівʼя свиней були більшими, ніж іншого поголівʼя. Можливості експорту обмежені через високі ветеринарні барʼєри. 

Читайте також: Внаслідок війни галузь свинарства на Херсонщині знищена на 80%, птахівництва — повністю

Витрати на корми зросли через зростання собівартості власного виробництва кормів у 2022 році та подорожчання преміксів та інших закуплених інгредієнтів. Витрати на оплату праці збільшуються, але їхня динаміка є нижчою за динаміку девальвації гривні. Зростання цін на свинину та свиней із січня 2023 року зробило виробництво рентабельним.

«Куряче мʼясо є одним з найдешевших варіантів тваринного білка. У звʼязку зі зниженням доходів населення України перейшло на споживання курятини. Експортні можливості також позитивні, незважаючи на проблеми з логістикою, тому цей сегмент аграрного бізнесу залишається стійким. Протягом 2022-2023 років ціни на бройлери і курятину дещо зросли, завдяки чому виробництво птиці залишається прибутковим», — додали аналітики.

Нагадаємо, один з найбільших свинокомплексів в східній Україні втратив понад 60 тис. поголівʼя через війну.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus