Цінова ситуація на зерновому ринку України у 2023 році стала гіршою, ніж торік — Висоцький

Український аграрний сектор залишиться збитковим попри гарний врожай у 2023 році.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Протягом двох років повномасштабної війни показники агровиробництва в Україні залишаються на високому рівні і навіть перевищують на 5-10% торішні показники. Це стосується насамперед кукурудзи. За меншої площі вирощування вал досягне 29-30 млн тонн. Аналогічна ситуація із соєю та ріпаком», — сказав Висоцький.

За його словами, цінова ситуація порівняно з минулим роком стала гіршою.

«Якби це було, те саме плюс 5-10%, в принципі, було б спокійніше. Але, на жаль, цінова ситуація свідчить про те, що за нинішніх цін рік по галузі буде збитковим», — додав Висоцький.

Читайте також: Аграрії закредитовані під завʼязку: де брати нові кредити і гранти

Він зазначив, що представники провідних аграрних асоціацій два тижні тому озвучили оцінки збитків агросектору у 2023 році у розмірі $3,5 млрд.

«На жаль, ця цифра відповідає реальності. У масштабах нашого АПК — це суттєва велика негативна цифра», — зауважив заступник міністра.

Висоцький вважає, що вирішити проблему можна лише шляхом покращення логістики, оскільки оптимізація експортних шляхів автоматично означає вищі ціни на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, уряд вдосконалив процес надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств в рамках програми єРобота. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus