Перша декада листопада була задовільною для розвитку озимих культур — Укргідрометцентр

Впродовж першої декади листопада умови для укорінення та початкового розвитку озимини в Україні загалом складалися задовільні.

Про це йдеться у декадному звіті Укргідрометцентру, пише АПК-Інформ.

«Дощі значно покращили умови зволоження ґрунту, що у поєднанні із теплою погодою сприяло росту і розвитку озимих культур. З огляду на велику кількість пізніх посівів це був сприятливий фактор для покращення фазового розвитку», — йдеться у звіті.

На багатьох площах розпочалося масове кущіння озимих зернових. На пізніх посівах рослини переважно знаходилися у початкових фазах розвитку — початок утворення сходів, на окремих площах проростання зерна, в тому числі на площах, де воно не проростало через тривалі посушливі умови. На вересневих посівах відмічалося масове утворення 3-го листка та кущіння.

Читайте також: У більшості областей України аграрії посіяли вже понад 90% озимих від прогнозу

Також внаслідок дощів зменшилася площа, охоплена засухою, порівняно з попередньою декадою. Проте ще значні площі майже з сухим верхнім шаром ґрунту залишалися в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях. Сильні дощі в північних і західних областях місцями призводили до перезволоження верхніх шарів ґрунту.

Нагадаємо, агрометеорологічні умови, які склалися в останні два тижні жовтня були надзвичайно сприятливими для вже посіяних озимих культур. Майже на всій території країни відбулося суттєве поповнення запасів продуктивної вологи у грунті.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus