ACP та Innovatus подають скаргу через ймовірно незаконні дії судді у розслідуванні стосовно боргу GNT Group

Адвокати Argentem Creek Partners Ltd («ACP») та Innovatus Capital Partners («Innovatus») цього тижня подають скаргу до Вищої ради юстиції України щодо підозри у протиправних діях, вчинених київським суддею стосовно боргу GNT Group у розмірі понад $120 млн та шахрайській розтраті запасів агропродукції активів компанії на суму понад $130 млн.

Про це повідомила пресслужба ACP.

В лютому 2023 року судовий позов ACP та Innovatus проти одеської GNT Group було незаконно передано судді Вовку Печерського райсуду Києва в обхід звичайної системи розподілу. Даний позов було включено до непов’язаної справи про наркотики, яку передали Вовку, таким чином уникаючи системи автоматичного розподілу справ, йдеться у повідомленні.

«Суддя Вовк, всупереч вимогам, зареєстрував своє рішення лише через 9 місяців і безпосередньо перед вирішальним слуханням у Верховному суді щодо банкрутства одного з активів GNT Group. Це дозволило колишнім власникам GNT змінити директора підконтрольної кредитору юридичної особи «Металзюкрейн», — зазначають в ACP.

Колишні власники GNT Group, Сергій Гроза та Володимир Науменко, подали більше сорока позовів з метою перешкодити законним вимогам своїх кредиторів щодо примусового стягнення боргу.

В ACP наголошують, що наведений вище приклад не є поодиноким і є обгрунтовані підстави підозрювати Сергія Грозу та Володимира Науменка у маніпулюванні судовими процесами з метою отримання «потрібних їм» суддів. 

«Схоже, що це — шахрайський процес за участю українського судді для маніпулювання реєстром компаній, що призвело до незаконної зміни директора «Металзюкрейн» та завдало значної комерційної шкоди діяльності одеського зернового терміналу, де розташований офіс компанії. Суддя Вовк має пояснити, на якій підставі заяву про підозру в шахрайстві проти американських інвесторів було приєднано до абсолютно не пов’язаної справи про наркотики і як він міг взагалі виносити рішення в такій ситуації, і чому він відклав реєстрацію цього рішення аж на 9 місяців, до моменту, який забезпечив максимальну вигоду для колишніх власників GNT Group», — зазначив Регіональний керівник Argentem Creek Partners в EMEA та Азії Джон Паттон.

Читайте також: Олімпекс Купе Інтернейшнл: серійний дефолт Грози та Науменка, і знову з американськими інвесторами

На початку цього року Міністерство юстиції України призупинило дію ліцензії нотаріуса Анатолія Гулієва через його неправомірні дії у справі GNT. Наразі Гулієв перебуває під слідством. Нацполіція України 29 жовтня 2023 року повідомила йому про підозру.

Нагадаємо, що міжнародний суд 7 лютого 2023 року видав наказ, який забороняє кредиторам здійснювати дії, направлені на заволодіння, обтяження чи продаж зернового термінала «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одеському МТП.

Цей наказ міжнародного суду має бути врахований українськими судами при ухваленні рішень, а остаточно вирішити їх суперечку з кредиторами має арбітражний суд у Великобританії.

Виконано за допомогоюDisqus