В Україні припинився період бездощів´я та посухи на більшості площ — Укргідрометцентру

В другій декаді жовтня агрометеорологічні умови в Україні суттєво змінилися — припинився період бездощів´я, а разом з цим і посуха на більшості площ.

Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометцентру, пише «АПК-Інформ».

Вологозапаси значно поповнилися і разом із підвищеними температурами складалися сприятливі умови для утворення сходів та вегетації озимини.

«Проте, у південних областях агрометеорологічні умови декади були малосприятливими як для початкового росту вже засіяних озимих культур, так і для продовження посівної кампанії. У тих районах південних областей, де тривалий час не було ефективних опадів, верхні шари ґрунту залишалися зовсім сухими, утримувалася та посилювалася ґрунтова засуха, що унеможливлювало своєчасне проростання зерна та негативно впливала на розвиток рослин», — йдеться у звіті.

Читайте також: Стан посівів озимих культур після жовтневих дощів покращився — НААН

Локальні дощі у деяких районах півдня, що пройшли у середині декади, не змінили ситуацію зі зволоженням ґрунту на краще. Найгірша ситуація склалася в Одеській області, де бездощовий період склав більше 2-х місяців, посуха триває.

Недостатнє (11-20 мм продуктивної вологи) зволоження ґрунту протягом декади також відмічалося на більшості площ центральних, Харківської, окремих площах північних, Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей. Незадовільним зволоження 0-20 см шару ґрунту (менше 10 мм продуктивної вологи) залишалося у більшості районів Миколаївської та місцями у Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Нагадаємо, в другій декаді вересня в Україні спостерігався тривалий дефіцит опадів — у середньому 30-40 днів на більшості території ефективних опадів майже не було, або ж їх кількість була недостатньою для формування необхідного рівня зволоження ґрунту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus