Спеціальний механізм покриття воєнних ризиків в українському морському коридорі почне працювати через 2 тижні

Механізм спеціального страхування суден в українському морському коридорі почне працювати протягом двох тижнів.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на «Інфраструктурному дні 2023», який організувала Європейська Бізнес Асоціація в Києві в п'ятницю, пише «Інтерфакс-Україна».

«Як це працюватиме? Ринок страховиків, вантажовідправників почують, відчують через зниження фрахтових ставок. Коли це відбудеться? Я думаю, протягом декількох тижнів», — розповів Васьков.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, він сказав, що є сподівання, що механізм почне працювати «протягом двох тижнів».

Читайте також: Київ і Лондон хочуть здешевити страховку при експорті морем. Що про це думають на ринку

«Є така практика, коли йдеться про страхування важливих, нестандартних ризиків, компанії об'єднуються, щоб мати більшу фінансову спроможність. Вони підтвердили готовність створити страховий пул і страховий фонд, до якого також має увійти з фінансовими гарантіями Україна. Для них це показник. Після цього до пулу приєднаються провідні британські страхові компанії, і наявність цього пулу дає можливість страховикам надавати судновласникам страховий тариф на рівні не більше ніж 1,25%», — сказав Васьков.

Він зазначив, що питання достатнього забезпечення страхових ризиків обговорювали ще до запуску українського морського коридору.

«Це було ключове питання під час зустрічі вищого керівництва держави з британськими колегами, з колегами зі США», — додав Васьков.

15 листопада стало відомо, що Україна спільно з британським урядом та страхувальниками розробили спеціальний механізм покриття воєнних ризиків в українському морському коридорі.

Нагадаємо, судно Kmax Ruler, в яке 8 листопада влучила російська ракета в порту Південний, вийшло в рейс. Компенсації з фонду страхування військових ризиків судновласник не запитував.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus