Дешева сировина для переробників — це біда, зокрема для млинів — думка

Ціна на хліб в Україні принципово відрізняється від європейських цін, також вона нижча за ціни на інші продукти. Спроби уряду зробити хорошу справу, стримуючи ціни на хліб, роблять галузь збитковою.

Про це на всеукраїнській фаховій конференції ЗЕРНО І ПЕРЕРОБКА: РОЗВИТОК ПОПРИ ВІЙНУ розповів власник ТЗОВ «Хлібодар» Валерій Богуцький.

«Якщо вже є такі бідні люди, то дайте їм з бюджету дотацію. Дайте можливість розвитку для галузі, тому що відсутність заробітку у хлібопекаря тягне за собою бажання купити дешеву сировину», — каже Богуцький.

Якщо переробник шукає найдешевшу сировину — це означає, що має бути найдешевше зерно, яке викупить борошномел у фермера, зазначає переробник.

«Дешева сировина для переробників — це не щастя, а біда, зокрема для млинів, тому що це говорить про наступне — через рік пропозиція ще зменшиться, бо сьогодні фермери в збитках, вирощуючи пшеницю», — розповідає Богуцький.

За його словами, знайти в цьому році якісну продовольчу пшеницю для виробництва борошна практично неможливо. Компенсувати нестачу якісного зерна можна за рахунок добавок, але «це суттєво збільшує собівартість продукції і негативно впливає на якість».

Читайте також: Низький відсоток продовольчої пшениці цьогоріч не вплине на якість макаронних виробів — переробники 

«Треба, щоб фермер заробив, вирощуючи пшеницю, тоді ми маємо шанс отримати її якісну, бо чим якісніша пшениця, тим менша продуктивність поля», — додав Богуцький.

Нагадаємо, борошномели прогнозують, що цьогоріч в Україні буде дефіцит пшениці 2 класу, яка необхідна для виробництва борошна вищого ґатунку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus