Польська влада запропонувала аграріям-протестувальникам доплату за кожен гектар з кукурудзою

Нова міністерка сільського господарства Польщі Анна Гембіцька у вівторок, 28 листопада, зустрілася  з польськими аграріями, які блокують пункт пропуску «Медика-Шегині». Новий міністр інфраструктури Польщі Альвін Гаядур анонсував у середу зустріч з протестувальниками з транспортної сфери.

Про це повідомляє Укрінформ.

Під час брифінгу для ЗМІ Гембіцька заявила, що складна ситуація на кордоні викликана російською агресією проти України і «безвідповідальною політикою ЄС», яка не помічає проблем Польщі та інших сусідніх Україні країн.

За її словами, з аграріями вона обговорила те, як Польща боротиметься на рівні ЄС за рішення, яких вимагають аграрії і перевізники, а також рішення на національному рівні.

«Торкаючись вимог аграріїв, які блокують кордон з Україною, міністр запропонувала їм доплату у розмірі 1 тис. злотих (понад 9 тис. грн) до кожного гектара з кукурудзою та збільшення фонду на низькопроцентні кредити для аграріїв на 2,5 млрд злотих (понад 22,5 млрд грн). Гембіцька зазначила, що декілька питань ще треба узгодити, але висловила сподівання, що у середу вдасться підготувати проєкт розпорядження у цій справі, який буде розглянуто на Раді міністрів», — пише видання.

Читайте також: Україна готова виконати декілька вимог польських перевізників — Дмитрасевич

Гембіцька заперечила, що польські протестувальники блокують гуманітарну допомогу, продукти і так звані небезпечні вантажі (ADR) на кордоні.

«Ми не згодні із звинуваченнями на адресу фермерів і перевізників у блокуванні гуманітарної допомоги чи товарів, які необхідно швидко доставити в Україну», — сказала Гембіцька.

Вона зазначила, що проведе термінові переговори щодо вимог протестувальників з міністром інфраструктури і главою МВС Польщі.

Своєю чергою міністр інфраструктури Гаядур заявив, що у середу зустрінеться з представниками транспортної сфери Польщі у питанні розв’язання кризи. Він зазначив, що ключ до вирішення проблеми лежить у Києві та Брюсселі і додав, що його заступник Рафал Вебер проведе черговий раунд переговорів з представниками українського уряду і Єврокомісії.

«Сподіваємося, що українська сторона проявить конструктивну позицію та виключить із системи електронної черги, відповідно до вимог польських перевізників, транспортні засоби, які повертаються без вантажу з України принаймні на двох пунктах пропуску Зосін-Устилуг та Ніжанковичі-Мальховіце», — зазначив Гаядур.

Нагадаємо, польські фермери, які блокують кордон разом з перевізниками, планують продовжити свій протест до 3 січня.

Виконано за допомогоюDisqus