Alebor Group знизив темпи вивозу зерна зі своїх елеваторів через дорогу логістику

Компанія Alebor Group знизила темпи вивозу зерна зі своїх елеваторів в Одеській, Вінницькій та Черкаській областях через дорогу залізничну логістику.

Про це Elevatorist.com розповів генеральний директор елеваторного напрямку Групи компаній Alebor Group Олексій Цуркан.

«В жовтні, коли відкрилася глибока вода і пішли кораблі, якась модель бізнесу ще була при тарифах на залізниці, які були до Prozorro. Ми могли їхати за 750 гривень, і це рахувалося. Ми навіть взяли квоту на «Укрелеваторпромі» в 30 тис. т, і навіть благополучно відвантажили один корабель. Але коли в листопаді включили гру в Prozorro, все це згорнулося в нуль. Від квоти ми відмовилися, вагони нікуди не поїхали», — розповів Олексій Цуркан.

Він вважає, що наразі відсутня бізнес-модель для роботи елеваторів: зерно сухе і чисте, а фермери не сіяли багато кукурудзи через низькі ціни на неї. Однак найбільше на ситуацію вплинула дорога залізнична логістика, яка виключила зерносховища з процесу експорту зерна.

Читайте також: В Укрзалізниці назвали причини стрімкого росту цін на зерновози і пояснили як цьому запобігти 

«У нас з Вороновиці (Вороновицький елеватор, — прим. ред.) вискакує тариф 1250 грн на тонні зерна, якщо везти в порт. А до елеватора ще доїхати треба, ще гривень 200 потратити. Залізниця виходить практично 1,5 тис. грн в порівнянні з машиною за 1 тис. грн. Тобто, машині треба завантажитися у фермера і приїхати в порт. Елеватор тут ні при чому. На фоні цього ми звільняємо людей, лишаємо одну зміну на чергування», — каже генеральний директор елеваторного напряму.

За його словами, вагони вигідні експортерам з більш віддалених від портів регіонів і «все, що далі 1000 км від порту — це ще рахується, тому що машина обійдеться дорожче». Починаючи з Вінниці і вниз на південь такі вагони вже не рахуються, додав Цуркан.

Нагадаємо, вартість перевезень залізничним транспортом в Україні почала знижуватись. Як тільки пропозиція вагонів на аукціонах УЗ збільшилась — ставки оренди почали знижуватись з 4000 грн до 2000 грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus