Польські переробники просять нового міністра негайно запровадити ембарго на український цукор

Польська Національна асоціація виробників цукрових буряків звернулася до нового міністра сільського господарства Чеслава Сєкерського з проханням негайно запровадити ембарго на імпорт цукру з України.

Про це пише RFM24.

«З моменту тимчасового призупинення митних зборів і квот на імпорт української агропродукції імпорт цукру з України до ЄС зріс у кілька десятків разів. Найбільш уразливими є прикордонні країни — більшість імпортованого в ЄС обсягу залишається в них. Останніми місяцями в Польщі та інших прикордонних з Україною країнах зафіксовано значне падіння цін на цукор, що ставить польську промисловість і сільське господарство в менш конкурентоспроможну позицію порівняно з партнерами із Західної Європи», — вважають в асоціації. 

В організації стверджують, що рішення, які містяться в чинному до 5 червня 2024 року регламенті ЄС, що дозволяє безмитний і необмежений імпорт сільськогосподарської продукції з України, не повинні бути продовжені.

Читайте також: Європейські переробники хочуть, щоб Україна встановила квоту на експорт цукру до ЄС — Reuters 

«У нинішньому сезоні ми будемо виробляти приблизно 2,3 млн т цукру в Польщі — виникає питання, на скільки сотень тисяч тонн нам доведеться скоротити виробництво цукру (і посів буряків) наступного року, якщо імпорт цукру з України ще можливий», — йдеться в заяві.

В асоціації також посилаються на владу Словаччини та Угорщини, яка ввела заборону на імпорт з України, зокрема цукор і вважають, що подібне рішення має негайно з'явитися в Польщі.

Наразі невідомо, як новий уряд і міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський відреагують на заклик до ембарго.

Як повідомлялося раніше, в наступному році виробництво цукру в Україні може зрости до 2 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus