Перша організація водокористувачів отримала від держави зрошувальні системи

Інженерні мережі Суворовської зрошувальної системи отримала у власність організація водокористувачів «Вода життя».

Про це повідомляє Мінагрополітики.

«Це маленький крок, але для великої справи. Він буде очевидно прикладом для інших і я впевнений, що це суттєво змінить вигляд сільського господарства на півдні країни. Для цього потрібен час. Війна внесла свої корективи, але, не дивлячись на це, було розроблено та прийнято закон про організації водокористувачів та відповідні підзаконні акти і з минулого року утворилось декілька десятків організацій водокористувачів. Вони об'єднують сотні фермерів, які хочуть щоб у них було зрошення, щоб воно було дешевше і ефективніше і готові вкладати гроші в модернізацію», — зазначив Сольський.

Заступник Голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот відзначив, що на сьогодні вже створено 32 організації водокористувачів, 28 з яких на зрошувальних системах, а чотири в зоні осушення.

Читайте також: Без води на Бессарабії можна буде хіба кактуси вирощувати — Михайлина Капаруліна

«Фактично в 2023 році після знищення Каховського водосховища площа зрошення в Україні зменшилася до 133 000 га, це майже у 2,5 рази менше ніж було в 2022 році і 4,5 разів менше, ніж було у році 2021. Із цих 133 000 га — 46 000 га — це зрошувальні землі на яких вже створено і зареєстровано організації водокористувачів. Тобто це 35 % від загальної площі зрошення в Україні, які ми маємо на сьогоднішній час», — сказав Тарас Кот.

Директорка Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО Ксенія Сидоркіна зауважила, що від самого початку USAID підтримує меліоративну реформу в Україні як важливу складову забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Нагадаємо, 14 липня 2023 року відбулися чергові збори водокористувачів Інгулецької, Спаської та Явкинської зрошувальних систем, на яких було створено організацію водокористувачів «Інгулецька».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus