Девальвація песо в Аргентині призвела до зниження експортних цін на зернові

Аргентині не знадобилося багато часу, щоб відчути макроекономічні наслідки девальвації песо, оскільки ціни на паливо різко зросли, а експортні ціни на зернові впали.

Про це пише Nasdaq.

Основні нафтові гравці країни, включаючи YPF, Shell і Axion, підняли ціни на бензин і дизельне паливо майже на 70% лише в грудні, причому більша частина підвищення відбулася після девальвації песо. 

Підвищення цін на пальне відбувається в той час, коли Аргентина бореться з гіперінфляцією, яка за останні дванадцять місяців досягла 160,9%.

«Що стосується експорту, ф’ючерсні ціни на пшеницю, сою та кукурудзу — основні сільськогосподарські експортні товари Аргентини — зазнали зниження. У звіті про сировинні товари нідерландського ING Bank стверджується, що зниження обмінного курсу може призвести до збільшення надходження аргентинських запасів на ринок, викликане зростанням цін у місцевій валюті», — пише видання.

Скоригований обмінний курс приносить потенційні переваги для виробників зерна, оскільки їхні продажі, прив’язані до вартості в доларах США на експортних ринках, призведуть до підвищення прибутків в песо.

Хоча нещодавню девальвацію називають «шоковою терапією», використання девальвації для стимулювання експорту не є новим підходом в Аргентині.

«Аргентина раніше впроваджувала політику пільгових ставок для експорту, тому вони вже використовували девальвований песо як стимул для експорту фермерів. Стимул часом становив 30-40% переваги порівняно зі спотовими курсами», — зазначає керівник агробізнесу та автор щомісячного інформаційного бюлетеня Agricultural Commodities Focus Даг Крісті.

Він додав, що існують інші економічні фактори, які впливають на фермерів, але більшою мірою стосуються витрат. Яскравим прикладом будуть субсидії на паливо.

Читайте також: В Аргентині планують підвищити експортне мито на деякі види зерна — Reuters

Хоча девальвація спрямована на збільшення місцевого експорту, її довгостроковий вплив на світовий сільськогосподарський ринок може бути обмеженим.

«Зрештою, світовий сільськогосподарський ринок деномінований у доларах США. Обмінні курси в окремих країнах можуть впливати на час купівлі та продажу, але загалом система все ще є глобальною, врівноважуючи попит і пропозицію на товар, деномінований у доларах США. Нинішні зміни в Аргентині навряд чи матимуть великий довгостроковий вплив», — додав Крісті.

Валютні оцінки є лише одним із факторів, які впливають на рух товарів з Аргентини. Оголошена пропозиція щодо підвищення експортних податків на соєві продукти з країни підтримала рівень світових цін.

Нагадаємо, уряд Аргентини знову відкрив свій реєстр експорту зерна, згідно з заявою уряду в четвер, що необхідно, щоб дозволити компаніям основного постачальника сільгосппродукції відвантажувати перероблену сою та кукурудзу.

Виконано за допомогоюDisqus