Українське тваринництво може зрости на 80-120% протягом декількох років — думка

Українське тваринництво має потенціал до зростання на 80-120% протягом 1,5-2 років після відкриття зовнішніх ринків та початку експорту.

Таку думку висловив голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

За його словами, ринок реалізації свинини живою вагою замість 5 млн голів може зрости за 2 роки до 8-9 млн голів.

На сьогодні цілий ряд країн Східної Європи не виробляють свинину в кількості, щоб задовольнити свої потреби та є нетто-імпортерами цього вида м’яса. Так, наприклад, Румунія та Болгарія власними потужностями задовольняють лише 25-30% потреб свого населення в свинині. Польща є одним з великих імпортерів свинини (обсягом $1,7 млрд на рік), йдеться у повідомленні.

«Україна має як експортний потенціал, так і технології, спеціалістів, чого не мають, скажімо, в Болгарії та Румунії. І ми могли в кооперації будувати потужності з виробництва свинини, створювати спільні підприємства, це велика перспектива для українських свинарів», — вважає Касьянов.

У свою чергу KSG Agro вже у 2024 р. планує поставити лише за довгостроковими угодами на ринок України близько 240 тис. голів поросят, що становитиме близько 8% усього ринку.

Читайте також: Тваринництво під час війни залишається більш прибутковим, ніж рослинництво — дослідження

За словами Сергія Касьянова, KSG Agro планує відновити поголівʼя у прифронтових областях, втрачене господарствами внаслідок війни та окупації.

«Ми активно співпрацюємо з військовими адміністраціями прифронтових Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської областей, щоб відроджувати та розвивати тут тваринницьку галузь. Так, за принципом «мережецентричності», ми у військовий період диверсифікуємо ризики, адже у нас не один тваринницький майданчик, а декілька, причому в різних місцях. Як результат, ми намагаємося максимально задовольнити традиційно високий в українців попит на свинину, налагодивши безперебійне постачання мʼясної продукції до торговельних мереж та армійських підрозділів», — додав Касьянов.

Нагадаємо, у листопаді імпорт свинини в Україну скоротився втричі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus