Кернел заробив $158 на 1 т соняшникової олії в липні-вересні 2023 — звіт

Рентабельність EBITDA «Кернела» в сегменті переробки олійних, отримана в першому кварталі 2024 фінансового року, залишилася на рівні 158 $/т для соняшникової олії і не змінилась порівняно з попереднім кварталом. Однак це на 29% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Про це йдеться у звіті компанії за І квартал 2024 ФР (липень-вересень 2023 року).

«Кернел» забезпечив достатні потужності з перевалки рослинної олії на річці Дунай і налагодив внутрішні експортні маршрути. Таким чином, переробка олійних культур і обсяги продажу рослинної олії демонструють меншу волатильність.

«Таким чином, олійноекстракційні заводи «Кернел» у І кварталі 2024 фінансового року переробили 610 тис. т олійних культур (насіння соняшнику та ріпаку), що на 5% менше порівняно з попереднім кварталом через сезонний дефіцит насіння соняшнику», — йдеться у звіті.

Наприкінці сезону (до нового врожаю у вересні-жовтні 2023 року) компанія перейшла на переробку ріпаку на двох своїх заводах, переробивши загалом 112 тис. т за три місяці.

Читайте також: Наразі перспективи переробної галузі виглядають не дуже привабливо з точки зору прибутковості — думка 

Два з восьми заводів «Кернела» розташовані в Харківській області та залишаються недоступними через бойові дії.

«Основні показники сегменту переробки олійних культур у 2024 фінансовому році залишаються загалом сприятливими. Новий урожай насіння соняшнику оцінюється в 14 млн т, що на 18% більше, ніж у минулому році»,  — зазначили в «Кернел».

В компанії прогнозують, що обсяги переробки насіння в Україні в поточному сезоні зростуть на 10-15% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що є хорошим передвісником завантаження потужностей переробки. Ціни на соняшникову олію, однак, продовжують коливатися на відносно низьких рівнях, підриваючи прибутковість сегмента, додали в «Кернел».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus