Україна вперше стала нетто-імпортером масла

Сергій Вовченко

Через блокування кордону та низку інших причин Україна вперше стала нетто-імпортером масла. 

Про це в інтерв'ю БізнесЦензору розповів Сергій Вовченко, головою наглядової ради холдингу «Молочний альянс»

«Експорту у нас майже не було. А як імпортери ми постраждали. В цьому році (2023 — прим. ред) Україна вперше стала нетто-імпортером масла. Вершки, які ми самі збираємо, переробляємо в масло під брендом «Яготинське». Але для виготовлення плавлених сирів, жирів не вистачає. Тому ми були змушені закуповувати масло в Європі», — каже Вовченко.

За його словами, через блокаду кордону замість 10 днів 200 т масла очікували три місяці. Фури стояли заблоковані на кордоні — ні вперед, ні назад.

Вовченко розповів, що наразі компанія має дефіцит молока, але водночас робить багато сирів і сушить сироватку. 

«Сьогодні, наприклад, у нас на складі понад 2 тис т сухої сироватки. Її використовують хлібопекарні та кондитери. Україна стільки не з'їсть. Об'єми, які є на складах у виробників, потрібно експортувати, як будуть гарні ціни на біржі. До війни ми в Китай експортували до 5 тис т сухої сироватки на рік. Але морської логістики зараз немає. А везти через Казахстан економічно недоцільно», — додав він.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus