Альтернативний морський коридор не є сталим і передбачуваним на відміну від Чорноморської ініціативи — думка

Рішення росії розірвати Чорноморську ініціативу мало жахливі наслідки для України та світу. Українські аграрії не можуть експортувати на такому ж рівні.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних справ Савіано Абреу.

«Ми також бачили, як глобальні ціни на продукти харчування знижувалися, коли вона (зернова угода, — прим. ред.) діяла, і знову почали зростати після її припинення. Важливо знайти альтернативні рішення, щоб хоча б гарантувати безпеку цивільного судноплавства Чорним морем. Існують різні способи гарантування того, що Україна буде безпечним шляхом експорту зерна заради блага свого народу та світу», — сказав Абреу.

Відповідаючи на питання, чи покриває альтернативний морський коридор разом зі шляхами солідарності ЄС потреби людей в українських продуктах, він відповів, що «проблема з цими альтернативами полягає в тому, що вони все ще не є сталими чи бодай передбачуваними».

Читайте також: Україна може самостійно забезпечити прохід такої ж кількості суден на день як при «зерновому коридорі» — Клименко 

«Чорноморська ініціатива була системою, яка гарантувала безпеку суден, які заходять або виходять. На жаль, після її припинення ми знову побачили зростання мінної забрудненості в Чорному морі. І ми побачили рівень ударів по українським портам, у тому числі на річці Дунай, які могли б бути альтернативними. Проти Росія атакувала також тамтешні порти», — зазначив речник ООН.

Він додав, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «тяжко працює, щоб знайти рішення і гарантувати безпечне, передбачуване та стале цивільне судноплавство в Чорному морі».

Як повідомлялося раніше, росіяни планують здійснювати активні дії на морі з метою атаки суден, що направляються в/з українських портів. Застосовуючи гібридний підхід, російська федерація намагається блокувати існуючий коридор, що функціонує завдяки Збройним Силам України (ЗСУ).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus