Пʼять країн ЄС хочуть введення мита на найбільш чутливі групи сільгосппродукції з України

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини написали лист Валдісу Домбровскісу, віце-президенту Європейської комісії та єврокомісару з питань торгівлі та Янушу Войцеховському. Вони закликають Європейську комісію знайти рішення та допомогти фермерам впоратися з порушеннями ринку, спричиненими імпортом української сільгосппродукції.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства Угорщини.

Угорський міністр сільського господарства Іштван Надь вважає, що п’ять прикордонних країн можуть виробляти значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм потрібно, тому внесок фермерів цих країн у європейську продовольчу безпеку та стратегічну автономію ЄС є важливим.

«Саме тому Брюссель повинен запровадити заходи, які захищатимуть ринки держав-членів, які межують з Україною, і водночас нададуть їм можливість використовувати свій експортний потенціал. Однією з таких можливостей може бути запровадження митних зборів на найбільш чутливу сільськогосподарську продукцію», — сказав Іштван Надь.

Він додав, що спільна позиція п'яти країн полягає в тому, щоб український аграрний експорт не міг негативно впливати на європейський аграрний ринок.

Читайте також: Шість європейських аграрних асоціацій просять ЄК не продовжувати безмитну торгівлю з Україною 

«Ми закликаємо комітет доповісти про те, наскільки виробничі стандарти України відповідають стандартам сільськогосподарського виробництва ЄС», — зауважив Надь.

Раніше польський єврокомісар написав листа до ЄК з проханням захистити ринок від агроімпорту з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus