Продукти харчування, які ЄС імпортує з росії, можна купувати в України — міністр сільського господарства Латвії

Латвія планує обговорити з міністрами сільського господарства ЄС заборону на імпорт російської агропродукції до країн блоку.

Про це повідомив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе.

«Запропоную сьогодні розпочати обговорення санкцій щодо російської сільськогосподарської продукції. В Європі достатньо їжі. Ми самодостатні. Будь-який дохід російського режиму дає дохід військовій машині», — сказав він перед засіданням Ради ЄС із сільського господарства та рибальства в Брюсселі.

У 2014 році росія запровадила одностороннє ембарго на низку європейських продуктів. Натомість ЄС не вжив заходів у відповідь, нагадав Краузе.

«Наразі імпорт (із росії, — прим. ред.) зростає. Крупи, можливо, навіть вкрадені в Україні. Ми не знаємо, звідки ця продукція. Саме з цього ми хотіли б розпочати дискусію про скорочення торгівлі з росією продовольством настільки, наскільки це можливо і дозволяють санкції», — зауважив міністр.

Він додав, що Латвія проситиме створити робочу групу щодо запровадження заборони на імпорт російських продуктів харчування при Єврокомісії.

Читайте також: У Латвії зростає імпорт російського зерна. Міністр транспорту пропонує ввести заборону 

«Насправді нам не потрібен імпорт продовольства в Європі. А якщо є якісь групи товарів, яких бракує, наприклад соняшникової олії, то є виробник — дуже велика Україна. Ми можемо купувати всі продукти харчування, які імпортуємо з росії, в України. Ми зможемо їх замінити й дати можливість допомогти уряду України фінансувати цю війну проти російської агресії», — зазначив Краузе.

За його словами, ініціативу щодо обмеження Євросоюзом імпорту зерна з росії підтримують Литва та Естонія.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus