У Латвії зростає імпорт російського зерна. Міністр транспорту пропонує ввести заборону

Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс пропонує заборонити імпорт і транзит зерна з росії та білорусі до Європейського Союзу. 

Про це повідомляє LSM.

Імпорт російського зерна зростає, а повністю підконтрольний Міністерству транспорту Латвії LDz cargo є найбільшим латвійським перевізником зерна з росії.

Прибуток компанії скоротився після початку війни, але він залишається відносно високим. Саме зерно та продукти переробки зерна займають найбільшу частку перевезених вантажів. Більше половини всіх перевезених вантажів у 2022 році припадає на росію та білорусь, йдеться в останньому загальнодоступному річному звіті. 

Керівництво LDz cargo визнає, що компанія продовжує співпрацю з росією та білоруссю.

Під час транспортування російського зерна компанія не порушує санкцій ЄС, повідомляє видання. Кілька політиків заявили, що торгівлю з країнами-агресорами не можна підтримувати, а міністр транспорту Латвії заявив, що підтримує заборону «імпорту кривавого зерна».

«Коли прийшов на посаду міністра, я не отримував жодних коментарів від попередніх міністрів. По суті, я повинен просити міністерство з нуля провести оцінку впливу заборони транзиту російських і білоруських вантажів у LDz cargo», — сказав Брішкенс.

Міністр також розпочав переговори зі своїми естонськими та литовськими колегами на цю тему.

Естонія більше року тому відмовилася від російських вантажних перевезень. Вона ухвалила таке рішення для власної публічної компанії, не очікуючи, що Європа його підтримає.

Читайте також: росіяни продовжують вивозити агропродукцію з окупованих територій

Коли естонська державна компанія відмовилася від російських і білоруських вантажів, її діяльність і співпрацю з росією взяла на себе латвійська LDz cargo. Член правління компанії сказав, що зараз естонці страждають від тяжких наслідків.

Брішкенс своєю чергою обіцяє, що з даними про оцінку збитків від заборони транспортування цього зерна він спочатку піде до уряду, а також спробує переконати партнерів з Євросоюзу, що такий транзит та імпорт потрібно включити в санкційний список і заборонити.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus