Болгарські компанії, що імпортують соняшник з України, не можуть виконати контракти через втручання уряду — трейдер

Наразі постачання українського соняшнику до Болгарії немає, оскільки все гальмується через ліцензійний режим, який досі існує. Останні три-чотири місяці він залишається абсолютно непрозорим.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів торговий менеджер болгарської олійноекстракційної компанії Magic Flame Преслав Райков.

«Наша країна не надає чіткої інформації про процеси. А якщо і надає, то не в повній мірі. Це було очевидно, коли Україна запропонувала оптимізувати ліцензування, на що Болгарія відповіла, що такої домовленості ніколи не було досягнуто. Отже, оскільки соняшник взагалі не потрапляє до Болгарії, навіть транзитні поставки, які раніше були дозволені і здійснювалися деякими українськими постачальниками болгарським компаніям, то тепер усі ці компанії опинилися під пильною увагою», — каже Райков.

За його словами, це спричинило жорсткі неофіційні дії з боку болгарського уряду, який закликав податкові органи до додаткових перевірок, щоб заблокувати ці компанії. Як наслідок, вони зіткнулися з численними перешкодами.

Читайте також: Переробники Болгарії готуються до протестів через нестачу українського соняшника

«По суті, кожна дія спрямована на те, щоб офіційно та неофіційно перешкоджати цьому імпорту соняшнику з України. Останнє викликає особливе занепокоєння, оскільки компанії, що імпортують олійну, тепер не можуть виконати численні контракти з українськими партнерами через втручання уряду», — зазначає Райков.

Трейдер вважає, що болгарський уряд піддається тиску місцевих фермерів, які помилково вважають, що імпорт українського насіння шкодить їхнім інтересам.

Райков зазначає, що насправді ж український імпорт часто коштує дорожче, ніж місцеве насіння, і його присутність не знижує місцеві ціни. Навпаки, коли потік українського насіння зменшується, на світовому та європейському ринках спостерігається зниження цін на соняшникову рафіновану олію та шрот, що впливає на прибутковість болгарських фермерів.

Нагадаємо, 2 лютого Кабінет Міністрів України встановив автоматичний режим ліцензування соняшнику для експорту в Болгарію. Однак міністр сільського господарства Болгарії Кирило Ватєв заявив, що переговорів з Болгарією про будь-яку лібералізацію та спрощення режиму ліцензування імпорту насіння соняшнику з України до Болгарії не велося.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus