Митниця знову блокує імпорт добрив — учасники ринку

Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

Про це Latifundist.com стало відомо від учасників ринку.

Це вже не перший випадок штучного призупинення імпорту з боку митниці. У лютому минулого року вона теж затягувала на 2 тижні розмитнення добрив, аргументуючи аналізами з пошуку «‎російського сліду».

За словами учасників ринку, нинішня ситуація призводить до простоїв суден в портах та вагонів на кордоні.

 «У нас ще у грудні прибула баржа з гранульованим сульфатом амонію. Частину товару ми встигли розмитнити до нового року, а частину розмитнити не можемо, бо з 4 січня митниця взяла пробні зразки і дотепер не надала нам результати лабораторного аналізу. Тобто все зараз робиться для того, щоб затягнути розмитнення вантажів на 2-3 тижні. І, на жаль, позиція у митниці принципова — пришвидшувати цей процес вони не хочуть. Зараз у портах Дунаю простоює до 10 суден з нерозмитненими добривами», — зазначає директор і засновник «Української Агропромислової Групи» Володимир Трюхан.

Учасники ринку наголошують, що це виллється у додаткові затрати імпортерів і зриви строків поставок добрив українським аграріям. І, напевне, призведе до збільшення вартості добрив на українському ринку.

«Ви ж розумієте, що таке простої суден по два-три тижні? У нас тільки демередж на добу складає $5-6 тис. Тож як працювати в такому руслі далі? Ми і так намагаємося не підвищувати ціну на товар», — говорить Володимир Трюхан.

За словами кількох опитаних нами учасників ринку, знайти «російський слід» в добривах (передусім азотних) лабораторно неможливо. Щодо вмісту прекурсорів в добривах — це взагалі нонсенс.

Підтверджує це і Володимир Трюхан. За його словами, раніше для розмитнення добрив потрібен був сертифікат походження (Certificate of origin).

«Наприклад, якщо товар вироблено в Азербайджані, а в Україну він їде з порту Туреччини, то ми показували повністю весь ланцюжок поставки: як товар довезли до порту, на яких автомобілях. Перелік цих автомобілів тощо. Це все легко можна було перевірити. Як в лабораторних умовах можна перевірити «російський слід» — мені не зрозуміло», — каже директор і засновник «Української Агропромислової Групи».

При цьому учасники ринку звернули увагу, що з 17 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до Митного кодексу України щодо виконання митних формальностей при оформленні добрив. 

Читайте також: В Україні дефіцит аміачної селітри 

«А перед тим відбулась зустріч в Кабінеті Міністрів України під головуванням Юлії Свириденко, де було узгоджено перелік документів необхідних для перевірки «російського сліду». Мова йшла про надання всього ланцюжку доставки вантажів від країни виробника до України. Власне, вони і надані нами в повному обсязі. Але блокування продовжується», — говорить Володимир Трюхан. 

Редакція Latifundist.com звернулася з офіційним запитом до Державної митної служби України для надання коментарів щодо ситуації із затягування розмитнення добрив.

Нагадаємо, «Епіцентр Агро»  планує самостійно виготовляти карбамідно-аміачну суміш та рідкі комплексні добрива, що використають під час посівної 2024. 

Виконано за допомогоюDisqus