Інтеграція України в Євросоюз створить одного з найбільших гравців на глобальних зернових ринках — Качка

Майбутнє Європейського Союзу та України в сільському господарстві — лише за об'єднанням сил і посиленням конкурентоспроможності на глобальних ринках.

Про це на Forbes Agrifood 2024 заявив заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка.

«Але потенціал української аграрної продукції і потенціал європейської аграрної продукції говорить про те, що інтеграція України до Європейського Союзу — це як злиття Pepsi і Coca Cola. З одного боку — це універсальні конкуренти, а з іншого боку, їх об'єднання створило б надзвичайно потужного гравця, домінуючого у всьому світі», — сказав Качка.

За його словами, після здолання викликів, які наразі існують, та інтеграції, Україна та Європейський Союз стануть одним із найбільших гравців на глобальних ринках як зернової, так і тваринницької продукції.

«Але ми лише на початку цього дуже болісного знаходження розуміння, тому наше завдання, як уряду, в першу чергу збереження того доступу на ринок, який в нас є. Це добре, що ми говоримо зараз про певні зменшення можливості експорту лише для кількох товарів. Добре, що для інших товарів буде лишатися абсолютно вільний ринок, але також нам цього року треба думати про те, що буде після автономних торгових заходів, які зараз пропонують продовжувати до літа 2025 року», — зауважив торгпред.

Він додав, що Україні доведеться ще раз роз'яснювати в Європейському Союзі, що вітчизняні стандарти виробництва відповідають вимогам ЄС.

Читайте також: Після вступу до ЄС Україна може стати найбільшим виробником агропродукції в Європі — Сезарі Урбан

«Те, що ми вважали нашим досягненням, що нашу продукцію тваринного походження пускають на ринок ЄС, зараз нівельовано цими політичними упередженнями, що українська продукція не відповідає вимогам ЄС», — зазначив Качка.

Нагадаємо, Європейська Комісія офіційно запропонувала продовжити безмитну торгівлю з Україною ще на рік. Водночас пропонується ввести запобіжні заходи для імпорту української агропродукції.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus