Експерт назвав фактори, які вплинуть на зростання площ під соєю у 2024 році

В сезоні-2024 площі сої зростуть і на це вплинуть 2 фактори: дуже дорогі добрива та позитивна собівартість вирощування до ціни.

Про це директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець розповів у спецпроєкті «Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв» на Kurkul.com.

«В Україні є попит на цю зернобобову культуру, і для експорту вона також доволі цікава. На сьогодні немає різниці у вартості класичної чи некласичної сої. Її закупівельна ціна всередині України стартувала на середину лютого, залежно від регіону, від 16 500 грн/т до 17 200 грн/т, але це з доставкою на місце переробки, та 18 200 —18 300 грн/т в порту», — поділився фахівець.

Він розповідає, що важко спрогнозувати, наскільки зростуть загальні площі сої, але серед клієнтів Ukravit простежується тенденція до зменшення площ під кукурудзою на користь сої. Щодо тенденцій у вирощуванні, то тут все стабільно вже третій сезон: великі господарства йдуть за технологією та отримують високу врожайність, малі — зменшують норму азотних добрив під інші культури, відмовляються вносити або зменшують норми фосфорно-калійних добрив. Також все частіше господарства віддають перевагу вирощуванню некласичної сої.

Читайте також: У 2024 році посівні площі під сою можуть збільшитися на 21% — опитування Мінагро

За словами Мигловця, зростання вартості вирощування сої не передбачається. Оскільки, якщо зросте вартість мінеральних добрив, то при вирощуванні сої аграрії просто зменшать норми, а вартість ЗЗР взагалі має низхідну тенденцію.

«В цьому році система захисту буде дешевшою, ніж у попередніх двох сезонах, оскільки є тенденція на багатьох ринках до часткового здешевлення діючих речовин. І ми вже бачимо, що зараз ціни на препарати Ukravit менші, ніж були в сезоні-2023», — додав представник компанії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus