Темпи агроекспорту залізницею через західний кордон сягнули найнижчого показника з початку війни

Темпи агроекспорту залізничним транспортом через західні кордони України суттєво знизилися до середньодобової норми здачі вантажу через кордон у 299 вагонів на добу. Це найнижчий показник з початку війни.

Про це повідомляє Spike Brokers.

«Перенасиченість європейського ринку залишками минулого року та нездатність європейських залізничних операторів вчасно реагувати фрахтовими ставками на зміну кон'юнктури товарного ринку не дозволило українській продукції вчасно знайти збут суходолом на європейському ринку в найближчі 5 місяців», — зазначають аналітики.

Ставки фрахту залізничним транспортом по Європі знизилися на 10% відносно індикацій минулого тижня. Логістика в Європі намагається знайти завантаження, коригуючи ставки донизу.

У напрямку портів Великої Одеси зросла кількість вагонів, що в дорозі. За останній тиждень цей показник збільшився до 6,2 тис. вагонів. Середньодобова потужність вивантаження вагонів в портах Чорного моря коливається в межах від 1,2 тис. до 1,5 тис. вагонів на добу.

Читайте також: Кубраков: Український експорт, який йде транзитом через Польщу, зменшився в три рази порівняно з 2022 роком

Ставки фрахту залізничного перевезення в Україні також знижуються. Зменшення залишків агропродукції сповільнює активність фермерів та трейдерів у відвантаженнях.

Ринкові ставки транспортування залізницею:

  • Львівська обл — кордон — 14-23$/порт — 21-23$,
  • Івано-Франківська обл — кордон — 16-22$/порт — 22-28$,
  • Харківська обл — кордон — 29-35$/порт — 25-28$,
  • Полтавська обл — кордон — 25-34$/порт — 21-25$,
  • Черкаська обл — кордон — 24-32$/порт — 23-26$,
  • Чоп — Північна Італія — 40-45€ (березень-червень),
  • Чоп — Північна Італія — 45-50€ (липень-березень 2025 р).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus