Повне ембарго на продукцію з України не змінить внутрішню ситуацію на польському ринку — IPF

Твердження про те, що імпорт української агропродукції до Польщі є вирішальним фактором, який впливає на становище польських фермерів, не відповідає дійсності. А повне ембарго на продукти з України не змінить внутрішню ситуацію на ринку, оскільки домінуючу роль відіграють ціни на світових ринках.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні «Зерно незгоди: Аналіз аграрних протестів», проведеному експертами незалежного Інституту публічних фінансів (IPF) у Польщі, пише Укрінформ.

Експерти проаналізували правдивість тверджень, що найчастіше озвучуються під час «зернової кризи» і протестів у Польщі. Отримані ними дані свідчать, що ввезення зернових з України суттєво не впливає на зменшення цін на зерно у Польщі а також — на ситуацію з цінами в ЄС.

Також хибним є твердження, що частина зерна імпортується з України у Польщу через інші країни, зокрема Литву.

Читайте також: Литва офіційно відкинула звинувачення про транзит українського зерна до Польщі під виглядом свого 

Експерти IPF наголошують, що ембарго на українську продукцію не має значного впливу на ціни у масштабі країни, особливо в умовах єдиного аграрного ринку ЄС, оскільки ціни залежать від багатьох факторів, у тому числі від ситуації у світі.

Експерти IPF наголошують, що імпорт з України не є основною причиною економічних труднощів польських аграріїв. Як підкреслюється, торговельний баланс з Україною щодо сільськогосподарських продуктів є від’ємним, але це не стосується всіх продуктів. Зокрема, є сектори, де Польща має позитивне торговельне сальдо з Україною, наприклад м’ясо-молочна промисловість.

Нагадаємо, Європейський Союз готується ввести мита на імпорт зерна з росії та білорусі, щоб заспокоїти фермерів та деякі країни-члени. Це буде першим обмеженням на російські продовольчі товари з часу повномасштабного вторгнення в Україну. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus