Польський аналітик: Заяви, що порти Польщі «засипані» українським зерном — неправда

Останніми днями в публічному просторі з’явилася інформація про те, що національні порти переповнені українським зерном (транзитом), через що польські фермери мають проблеми з реалізацією зерна. Польський аналітик Мирослав Марчіняк заявив, що ця інформація неправдива.

За його словами, після дуже вдалої першої частини сезону (період з липня по грудень 2023 року) останні два місяці принесли значне зниження перевалки зерна у польських портах. І в січні, і в лютому перевантажувальні потужності були використані лише на 60% (експорт склав 534 тис. т і 566 тис. т). Перш за все, було помітно зниження експорту пшениці.

За українськими даними, за перші два місяці цього року через польські прикордонні переходи пройшло 515 тис. т зернових та олійних культур. З цієї кількості лише 24,3 тис. було доставлено польським одержувачам. (23,3 тис. т сої та 723 т ячменю).

Найбільшими одержувачами українських зернових та олійних, що пройшли через Польщу транзитом, були:

  • Німеччина — 195,4 тис. т,
  • Нідерланди — 58,3 тис. т,
  • Литва та Латвія — 21,8 тис. т.

«Однак, зменшуючи загальний обсяг, який перевищив наші кордони експортом до Німеччини, Нідерландів та країн Балтії (це здійснювалося переважно залізницею), приблизно 205 тис. т українських зернових та олійних (переважно кукурудзи) було експортовано через національні порти в поточному календарному році. Це приблизно 100 тис. т на місяць, тобто приблизно 10% наших перевантажувальних потужностей, які, як видно з діаграми, наразі використовуються не повністю», — зазначив Марчіняк.

Читайте також: Я б заблокував інший кордон — польський урядовець визнав, що українське зерно не потрапляє на ринок його країни 

Він додав, що транзит українського зерна через Польщу суттєво втрачає свою привабливість у найближчі місяці, оскільки Україна активно відвантажує зерно через чорноморські порти.

Нагадаємо, український морський коридор почав працювати цілодобово, обсяги експорту можуть зрости на 20%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus