Єврокомісія затвердила пропозицію підвищити імпортне мито для російського зерна

Європейська Комісія затвердила пропозицію підвищити імпортні мита для зернових, олійних культур і продуктів їх переробки з росії та білорусі.

Рішення було затверджено в п'ятницю та направлене на схвалення до Ради, де воно має бути підтримано кваліфікованою більшістю, йдеться в повідомленні ЄК.

Заходи спрямовані на досягнення кількох цілей:

  • запобігти дестабілізації ринку ЄС через будь-яке майбутнє значне перенаправлення російської зернової продукції на ринок ЄС,
  • для боротьби з російським експортом незаконно привласненого зерна, виробленого на території України. Запропоновані сьогодні мита гарантують, що цей незаконний метод експорту більше не буде прибутковим.
  • запобігти використанню росією доходів від експорту до ЄС — як російських, так і незаконно привласнених українських зернових продуктів — для фінансування своєї агресивної війни проти України.

Читайте також: В квітні Європарламентом буде схвалено заборону на імпорт російського зерна — Качка

«Ми пропонуємо запровадити тарифи на цей російський імпорт, щоб пом’якшити зростаючий ризик для наших ринків і наших фермерів. Вони зменшать здатність росії використовувати ЄС на користь своєї військової машини. І ми зберігаємо нашу відданість збереженню глобальної продовольчої безпеки, особливо для країн, що розвиваються. Ми знаходимо правильний баланс між підтримкою нашої економіки та фермерських громад. У той же час ми продовжуємо нашу непохитну підтримку України», — зазначила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Ця пропозиція не впливає на транзит зернових, олійних культур і продуктів переробки з росії та білорусі до третіх країн. 

Раніше міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Європейської комісії (ЄК) із закликом заборонити імпорт зерна з росії та білорусі до Європейського Союзу (ЄС).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus