Бізнесу представили концепцію змін до бронювання працівників

1 квітня відбулась зустріч учасників Європейської Бізнес Асоціації (EBA) з Головою Комітету ВРУ з питань економічного розвитку та автором моделі економічного бронювання Дмитром Наталухою.

Про це повідомила пресслужба EBA.

В асоціації зазначили, що розробка концепції моделі економічного бронювання відбувається паралельно з роботою над основним законопроєктом про мобілізацію.

Щоб перенести мобілізаційне навантаження на тіньову частку економіки, у Комітеті пропонують модель економічного бронювання співробітників, яка б дала додаткову можливість забронювати потрібних працівників білому бізнесу. Згідно з цією моделлю, бізнес зможе забронювати до 50% від військовозобов’язаних співробітників. Умова бронювання: відсутність податкових боргів та сплата військового збору на кожного працівника по формулі: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тис. грн/місяць. Стратегічні підприємства залишаються під дією Постанови №76.

Як відбуватиметься бронювання?

  • Сплата збору. Підприємство вносить відомості про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору, у випадку ФОП — довідку про рух коштів.
  • Верифікація. Податкові органи в онлайн режимі підтверджують відсутність заборгованості, відбувається онлайн-перевірка особи заброньованого. Людина отримує жовтий QR код, що підтверджує процедуру бронювання. Протягом 60 днів необхідно оновити власні дані в ЦНАП для валідації бронювання.
  • Оновлення даних. Заброньована особа відвідує ЦНАП, де оновлює дані та валідує бронювання. Кожен заброньований отримує зелений QR код, що підтверджуватиме його бронювання.

Читайте також: В Європейській Бізнес Асоціації відреагували на новий законопроєкт про мобілізацію

Модель поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні військові спеціальності. За цією моделлю, компанія може самостійно обрати, яких працівників забронювати. Водночас економічна бронь не дає дозвіл на виїзд. Для ФОП діє додаткова вимога — подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості 3 місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

Виконано за допомогоюDisqus