Дунайська логістика не може залишатись дієздатною, перебуваючи у статусі «пожежної команди»: звернення асоціації УКРПОРТ до Уряду

Уряд анонсував розширення спроможності Дунайського кластера з 33 млн т у 2023 році до 35-40 млн т у 2024 році. Проте наразі ситуація у дунайській логістиці є критичною, йдеться у зверненні Асоціації портів України «УКРПОРТ» до премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля.

«Після стрімкого «розігріву» ринку відбулось не менш стрімке «охолодження». З огляду на величезну пропозицію флоту та відсутність вантажів, ставки фрахту впали у 2-2,5 рази порівняно з 2023 роком і в деяких випадках є нижче довоєнного рівня. Найбільшого удару зазнав ринок річкових перевезень. Суднохідні компанії вимушені працювати з від’ємною рентабельністю заради збереження частки ринку», — зазначають в асоціації.

Тривалий період критично низьких ставок може призвести до деградації потенціалу Дунайського кластеру. Більша частина флоту буде виведена у відстій, втрачені дефіцитні кадри, заморожені стивідорні проєкти, застерігають в «УКРПОРТ».

«У випадку, якщо Україні знадобиться знову перенаправити експортний потік на альтернативний напрямок, відновити логістичні потужності буде складно. Дунайська логістика не може залишатись дієздатною, перебуваючи у статусі «пожежної команди», завжди готової прийти на допомогу», — йдеться у повідомленні.

В асоціації закликали премʼєр-міністра ініціювати обговорення питання підтримки Дунайського логістичного комплексу із залученням стивідорного сектору, суднохідних компаній, ПАТ «Укрзалізниця», експортерів, Українського Союзу промисловців та підприємців, «Української зернової асоціації» (УЗА) та інших. 

Читайте також: На ринку кажуть, що «дунайські порти напівпорожні». Правда? Розбираємось з Дмитром Казаніним з Теус Термінал

  • На початку квітня ставки на перевезення кукурудзи костерами 6 тис. т з портів Рені та Ізмаїл показали суттєве зниження, зокрема у напрямку Іспанії на 7-8 $/т — до 37-39 $/т.
  • Згідно з даними Мінвідновлення, у першому кварталі 2024 року порти Дунайського кластеру обробили понад 5,6 млн т вантажів, зокрема 4 млн т на експорт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus