Пишний: НБУ не бачить достатньо підстав для збільшення строків повернення валютної виручки

Національний банк України не вбачає достатньо підстав для збільшення строків повернення валютної виручки, повідомив голова НБУ Андрій Пишний після зустрічі з представниками Американської торговельної палати в Україні та Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА)

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«За останній місяць ми отримали низку запитів на суттєве збільшення строків повернення експортної виручки по різних галузях, але ми поки що не вбачаємо достатніх підстав для цього», — зазначив він. 

За його словами, НБУ не має змоги пом'якшувати капітальні обмеження та одночасно розширювати строки повернення експортної виручки. В першому випадку створюватиметься додатковий попит на іноземну валюту, а в другому — позначиться на зменшенні пропозиції, а одночасно робити різновекторні речі «дуже небезпечно». 

Пишний зазначив, що після скорочення строку повернення експортної виручки у листопаді 2023 року для аграрної продукції до 90 днів сальдо надходжень за операціями з нерезидентами за І квартал 2024 року було позитивним і в середньому становило $134 млн на місяць. В другому півріччі 2023 році воно було від’ємним (в середньому — $1,3 млрд на місяць). 

«Враховуючи все це, запити про збільшення граничних строків розрахунків за аграрною продукцією до 180 днів, а тим більше, до 360 днів за окремими галузями, мають бути переглянуті і узгоджені з нашими можливостями та пріоритетами», — додав Пишний.

Читайте також: Качка: Дві з кожних п'яти тонн врожаю зернових зараз уникають сплати податків

  • У листопаді 2023 року Національний банк України зменшив зі 180 до 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту аграрних товарів.
  • 12 квітня стало відомо, що представники Нацбанку та Кабміну провели нараду щодо можливої пролонгації термінів повернення валютної виручки для аграріїв з 90 до 180 днів.
  • 9 травня парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроєкти №10168-2/10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки.
Виконано за допомогоюDisqus