Фахівець порадив фунгіцид для контролю патогенів на соняшнику та сої

За недостатнього чи несвоєчасного контролю хвороб недобір врожаю соняшника може сягати 40-50%, сої — до 30%, розповів керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Окрім кількісних втрат, хвороби негативно позначаються на якості майбутньої врожайності, що впливає на ціноутворення, а отже, спричиняє додаткові збитки. Тому у фазі трьох-чотирьох пар листків, навіть якщо візуальних симптомів хвороб немає, я рекомендую обов’язково обробити соняшник фунгіцидом. Обробка в цей період допоможе захистити від небезпечних хвороб листового апарату. Так само на випередження варто вчинити й щодо сої: адже патогени на цій культурі не лише загрожують втратою асиміляційної поверхні листового апарату, але й можуть спричиняти ураження зерна в подальшому», — зазначив він.

При обранні фунгіциду, за словами фахівця, необхідно керуватися, по-перше, даними польового моніторингу, по-друге — брати до уваги попередників, які можуть мати спільні із культурою хвороби. 

Для контролю комплексу патогенів на соняшнику та сої Мигловець радить обрати двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Поєднання діючих речовин в його складі забезпечує не лише надійний захист культур, а й попереджує виникнення у патогенів резистентності. 

Наслідком неякісного гербіцидного захисту сої може стати втрата від 15 до 30% врожаю

Читати також

Тіофанат-метил складі блокує процес поділу клітин (мітозу) за рахунок зв’язування бета-тубуліну, в результаті чого росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і ріст міцелію гриба не відбувається. Флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально, порушуючи синтез ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого вони втрачають свої властивості, і патоген гине. 

Захисник Екстра володіє профілактичними та лікувальними властивостями. В посівах соняшника він є відмінним рішенням проти фомозу, фомопсидозу, септоріозу, альтернаріозу, склеротиніозу (стеблова та корзинкова форми), борошнистої роси та іржі, сої — антракнозу, борошнистої роси, іржі. За рахунок системних властивостей фунгіцид надійно та тривало захищає нові прирости культурних рослин.

Виконано за допомогоюDisqus